hits

Ny medisin: Truxal (klorprotiksen)

Når jeg var hos fastlegen min på onsdag og klagde over vedvarende angst og kroniske (psyko)somatiske plager og smerter, skrev han ut nye medisiner til meg. Nemilg Truxal 15mg. På pakkningsvedlegget står det at jeg skal ta tre daglig ved angst/uro. Jeg tolker det dit hen at jeg kun skal ta dem når jeg har angst/er urolig.

Litt fakta fra medisinske nettsider

Før jeg stapper i meg tabletter, liker jeg å vite hva det er. Jeg har altså ikke spist noen av disse enda. Virkestoffet heter altså klorprotiksen / chlorprothixen (på engelsk Chlorprothixene). På drugbank kan man lese at dette er et antipsykotikum som fungerer som blokkere/hemmere. Den blir brukt som antipsykotika (skal altså dempe angst og uro). Drugbank skriver kort kun at den blir brukt for psykotiske lidelser, så som schizofreni og akutt mani ved bipolar lidelse.

Klorprotiksen hemmer altså hormononer. Den hemmer hormoner produsert i i hypothalamus, og det er syv av disse:

  • Hormonene som styrer vann-nivå i kroppen (blodtrykk) (Anti-Diuretic Hormones)
  • Oksytosin, som styrer sosiale menneskelige funksjoner og seksuallyst/reproduktive systemet
  • Hormoner som styrer hvordan vi reagerer på fysisk og psykisk stress, som igjen er ansvarlig for å styre appetitt og angst (Corticotropin-Releasing Hormone)
  • Hormoner som styrer pubertet og seksuell modenhet (Gonadotropin-Releasing Hormone)
  • Hormoner som styrer vekst (Somatostatin og Growth Hormone-Releasing Hormone, litt av et navn!)
  • Hormoner som styrer hjerte/blodsystemet, hjernens utvikling, muskelkontroll, fordøyelse og forbrenning (Thyrotropin-Releasing Hormone)

Når man leser denne listen, er alle kjente bivirkninger av å ta Truxal/klorprotiksen naturlige. Tørrhet i munnen, vektøktning, dempet seksuallyst, hjertedunk, med mer er alle sterkt knyttet til hormonene produsert i hypothalamus. Jeg vet ikke i hvilken grad klorprotiksen hemmer hver enkelt av hormonene som er nevnt her, men det som er åpenbart er at målet er hormonet som styrer måten vi reagerer på stress (Corticotropin-Releasing Hormone).

I løpet av de siste årene har man sett at en økning av oksytosin også kan ha positiv virkning på opplevelsen av stress. Dette er et hormon/peptid man kan ta som tilskudd. Derfor er jeg veldig nysgjerrig på å øke oksytosin fremfor å hemme hele hypothalamus. Det er viktig at alle disse hormonene er i balanse. Jeg vet med meg selv at de ikke er det hos meg, da jeg er diagnostisert med asperger og således har mindre produksjon av oksytosiner. Jeg vet også at psykiatere, av en eller annen grunn, er skeptisk til denne type medisinske behandling.

Det meste av dette mener jeg kan testes i dag (hormonproduksjon og balanse), men det skal nok litt til å få gjort dette på offentlige sykehus i Norge. Kanskje jeg burde undersøke muligheten for å teste dette på et privat laboratorie, enten i Norge eller utlandet.

 

Litt brukererfaring

Når jeg leser om bruken av Truxal er det flere som har tatt det mot søvnproblemer. Flere har tatt dette medikamentet over flere tiår. Flere melder om at det ikke virker særlig dempende på angsten, men at de heller blir trøtt. Bivirkninger er de samme som står på pakningsvedlegget, hjertebank, besvimelse, vektøktning, og så videre. Naturlig knyttet til hypothalamus.

 

Konklusjon

Jeg er nok litt skeptisk til dette medikamentet. Det har eksistert lenge, og nye typer antipsykotika/beroligende midler har kommet på markedet. I tillegg er jeg altså nysgjerrig på bruk av oksytosin som tilskudd i stedet for å direkte påvirke hormonproduksjon i hjernen, men det kan være en viss fare for at kroppens naturlige produksjon av oksytosiner blir svekket.

Jeg kommer til å prøve 15mg Truxal på kveldstid, for å se om det bedrer nattesøvnen min. Hvis jeg får noen av de opplyste bivirkningene, stopper jeg. Jeg synes ikke medikamentets fordeler i tilfelle er bedre enn de eventuelle bivirkningene. Hvis jeg blir roligere/sover bedre så holder jeg meg til denne dosen. Hvis jeg ikke merker noe, vil jeg prøve å også ta en tablett tidligere på dagen.

Ettertanke

Det er fascinerende å lese om disse hormonene, og hvordan de påvirker kroppen. Jeg har fordøyelsesproblemer, søvnproblemer, sterkt preget av angst/uro/stress, nedsatt sosial funksjonalitet (bruker mye energi på å "virke normal"). Alt dette kan være et resultat av samme hormonelle ubalanse. Dette igjen kan både skyldes medfødte faktorer (asberger), opplevelser (mobbing, omsorgssvikt, tap av forelder) eller en kombinasjon. Folk som har samme erfaringsbakgrunn som meg, har ofte de samme autisme-lignende symptomene.

#psykiskhelse #mentalhelse #truxal #klorprotiksen #chlorprothixen #chlorprothixene #hormoner #Oksytosin #angst #stress #metabolisme #forbrenning #fordøyelse #medisin #medikamenter 

12 kommentarer

Mona Iren

27.07.2017 kl.20:56

De fleste jeg har hørt om som har fått Truxal syns de er helt ubrukelig . Det er umulig å våkne å fungere dagen etter. Men skal du ikke på jobb er det jo bare å prøve:) Jeg har prøvd de et par ganger selv. Men fikk så urolige bein av de ( som jeg også fikk av en av de nye medesinene jeg fikk nå) og det var veldig vanskelig å våkne skikkelig dagen etter.

James Madison

27.07.2017 kl.21:44

Mona Iren: jeg skal på jobb i morgen, men jeg har bare tatt 15mg. Jeg kan oppdatere deg i morgen om hvordan det går. :) personlig ville jeg helst hatt simpel valium for å roe meg ned når jeg blir stresset (eller cannabis, hehe). Men jeg har ikke kommet dit at jeg tør kreve / foreslå medisiner overfor legen min enda.

James Madison

28.07.2017 kl.08:41

Mona Iren: Nå er jeg våken, det gikk fint. :) hvor stor dose brukte du og de du har snakket med?

James Madison

28.07.2017 kl.08:43

15mg Truxal klokken 21, 2017.27.07:

Innsovning gikk bedre, sovnet rundt midnatt. Våknet greit, 7:30. Kom i gang raskere med morgenrutiner enn normalt, kan henge sammen med mulig nedsatt libido. Jeg pleier å våkne flere ganger i løpet av natten, det skjedde ikke i natt.

Merket jeg ble tørr i munnen rundt 23:30/23:30. Var noe bekymret / nervøs, snakket med broren min på telefon for å tenke på andre ting. Merket uroligheter i brystet, dette er helt normalt, men følte det var "noe annerledes" etter truxal.

I dag tidlig var jeg ekstra øm/støl i skuldrene. Kanskje fordi jeg har startet å slappe av i overkroppen etter mange mange år med anspenthet?

Konklusjon: Fortsetter med å ta 15mg to timer før jeg legger meg / tre timer før jeg skal sove og se om jeg fortsetter med å ha bedre søvn.

Mona Iren

28.07.2017 kl.11:47

Så bra at de virket som de skulle på deg :) Jeg husker ikke styrken på de jeg prøvde. Kanskje de var sterkere?? :)

James Madison

28.07.2017 kl.12:15

Mona Iren: Takk! Jeg vet ikke om de virker enda, må nesten prøve over en lengre periode og se om jeg gjennomsnittlig er mer rolig på kvelden/får mer søvn enn før jeg brukte tabletter. Natt til i dag kan jo bare ha vært helt tilfeldig (jeg har jo noen gode netter innimellom). En svale gjør ingen sommer, som Aristoteles sa. :-)

James Madison

28.07.2017 kl.21:34

Nå har jeg tatt pille #2. Har følt meg litt annerledes i dag. Litt borte, sløv. Merker at sexlysten er dempet. Urinering har vært rart og vanskelig, går i litt rykk og napp. Ingenting av dette trenger å ha med medisinen å gjøre, vi får se hva morgendagen bringer.

Mona Iren

29.07.2017 kl.01:13

Spent på å høre virkningen i morgen tidlig. Jeg har tatt min medisin altfor seint i kveld, pluss vin . Sover nok til langt på dag i morgen:)

James Madison

29.07.2017 kl.09:24

Mona Iren: Kommer straks :P

James Madison

29.07.2017 kl.09:30

15mg Truxal klokken 21, 2017.28.07:

Vanskelig med å sovne. Brystet føltes verre ut enn til vanlig, anspent og et slags trykk. La meg 11, men fikk ikke sove. Stod opp igjen og la meg på nytt litt senere. Sovnet vel rundt 01:00. Våknet 09:15, føler meg ikke mer trøtt enn til vanlig.

Mona Iren

30.07.2017 kl.11:23

Da er du jo forsåvidt heldig , som ikke får hangover avi dem😊

James Madison

30.07.2017 kl.11:38

Mona Iren: Hehe, ja høres sånn ut! Det skal sies at etter at jeg skrev oppdateringen i går, så sovnet jeg igjen og sov noen timer til. Men det pleier jeg å gjøre på lørdager, ingenting unormalt med det. ??

Skriv en ny kommentar

James Madison

James Madison

33, Oslo

Jobber med IT, gikk på blindern, har mastergrad og fagbrev. Vokst opp under det man kan kalle relativ fattigdom, var mobbeoffer på barneskolen og både mobber og offer på ungdomsskolen, noe jeg lider under den dag i dag. Opplevde en del omsorgssvikt som liten, og mistet også min mor i ung alder. Sorgen etter mamma er noe jeg ikke har startet å bearbeide før nå i voksen alder. Har opplevd en del ille ting i helsevesenet. Fastleger som fnyser av meg, ler av meg, eller ikke tror på meg. Terapeuter som har ledd hånlig av meg. Å få adekvat hjelp er en kamp jeg fremdeles kjemper daglig. Betaler nå for min egen terapi, og tror jeg blir bedre. Mye sliten, sliter med angst og kroniske smerter. Aggresjoner, frustrasjoner, depresjoner, det går i en berg og dalbane. Jeg har ingen offisielle diagnoser, men mener jeg har en mild PTSD-lidelse sammen med muligens høyfungerende autisme/asperger, som igjen resulterer i angst, depresjon og lite kontakt med egne følelser. Jeg kan også oppleve meltdowns under press. Prøver å finne roen i livet, gitt opp å finne meningen med den.

Kategorier

Arkiv